nedelja, 22. maj 2016

KAR ŠE NISTE VEDELI O ŠVICI...

Ko smo se preselili v to alpsko deželo mleka in denarja (land of milk & money), me je presenetilo kar nekaj dejstev pri Švicarjih…
-       Če je švicarski par poročen ali skupaj živi, imata vse doma ločeno: ločene police v hladilniku, ločena bančna računa, ločene finance, vse si delita na pol (govorim o stroških).
-       Naša 7 let stara psička, uvožena iz Slovenije je morala opraviti tečaj za pse, ki je tukaj obvezen. Tečaj je stal 300 eur, psička je imela 4 ure prakse, za lastnika pa je še 4 ure teorije (predavanje o vzgoji psov). Ob tem strošku nas je še čakalo plačilo letne registracije za psa, ki jo moraš plačati vsako leto (160 eur na leto znaša v kantonu Zurich).


-       Če prideš na švicarski piknik, si vsak prinese svoje stvari s sabo kar bo jedel in pil. Da bi kdo kaj častil, tega tukaj ne poznajo.
-       Moški tukaj ne plača ženski pijače ali pa da bi kdo slučajno dal za rundo kot pri nas…vsak vedno plača samo svoje.
-       Za Švicarje moraš vse planirati par mesecev vnaprej. Tukaj spontano srečanje ob kavici ne pride v poštev. Ko smo decembra Slovenci v Švici šli na fondue večerjo v eno priljubljeno restavracijo, smo morali mizo rezervirati septembra, pa še to je bilo že vse polno in smo dobili last table.
-       Za tehnični pregled za avtomobil se moraš naročit (čakalna doba cca 2 meseca; odvisno od kantona).
-       Švicarji kupujejo švicarsko in v švicarskih trgovinah. Njih ne boš srečal v Nemčiji v marketih kjer je vse v bistvu pol ceneje.  Če je nekaj poceni, je zanje že sumljivo.
-       Najtežja stvar v Zurichu je najti stanovanje. Z možem sva iskala stanovanje v Zurichu 2 leti potem pa sva morala še eno leto čakati da se je blok zgradil.
-       Če kdo od vas misli, da sva polna keša ker živiva v Švici, naj mu bo jasno da plačujeva 2.000 eur za mesečno najemnino in stroške, 500 eur mesečno za zdravstveno zavarovanje in 1.700 eur letno za avto (registracija, zavarovanje), 160 eur letno za registracijo psa…v glavnem če švicarji kaj znajo, je to definitivno izstavljanje položnic za vsako malenkost in vsaki papir. V restavracije ne hodiva, ker ti 100 eur ne uide za dva. Je pa res, da so cene v restavracijah tukaj bolj kot ne enake +/- 1 eur, razlike v ceni so, če ima restavracija Michelinovo zvezdico. Meni osebno top restavracija, ki sem jo do sedaj obiskala tukaj (praznovali smo rd zato smo šli) je bila restavracija hotela Kempinski nad Ženevskim jezerom. Cene...enake kot v ostalih restavracijah; hrana in razgled - božanski.



-       Da vrtec za otroka stane 2.300 eur na mesec, me je zapekla glava in pustila sem službo, da sem ostala z malim doma.
-       Švicarski vozniki lepo ustavljajo ob prehodih za pešce. Takšna je navada. Švicarski otroci, ki so tega vajeni upam da ne poskušajo tako brezskrbno prečkati ceste tudi v kakšni Italiji.
-       Če si v bolnišnici, pride k tebi sestra s tabličnim računalnikom in vtipka, kateri meni za kosilo in večerjo si si izbral za naslednji dan. Za zajtrk lahko dobiš karkoli kar naročiš dan prej.
-       Švicarke v kantonu Appenzell so dobile volilno pravico šele leta 1991.
-       Švicarske banke imajo v svojih sefih cca 70% svetovnih zalog zlata. Med drugo svetovno vojno je tem bankam ostalo ogromno zlata in denarja, kar so pri njih hranili med holokavstom ubiti židje. Nihče potem ni prišel po ta denar ali zlato. Prav tako so hitlerjevi nacisti menjavali zaplenjeno zlato za denar, da so lahko financirali vojsko in orožje. Švica je zaradi tega ostala nevtralna tudi med drugo svetovno vojno. Ta zadeva je TABU med Švicarji in nihče od njih vam tega ne bo povedal, jaz pa z veseljem povem kakšni skupini, ki jo peljem na ogled Zuricha.
-       Kar 50% Švicarjev ima doma orožje kar je popolnoma legalno, hkrati pa je to ena od držav na svetu z najmanj kriminala. Kot kaže tukaj ni toliko norih kot čez lužo.
-       Švica ima 208 vrhov visokih čez 3.000 metrov in kar 24 visokih čez 4.000 metrov. Najbolj znani so zagotovo Jungfrau (z vlakom se lahko zapelješ na vrh 4.000 metrov visoke gore in železniška postaja je v notranjosti gore pod vrhom), Pilatus (najbolj strma gorska železnica na svetu) ali ledenik Titlis kjer je zima čez celo leto.

-       V primeru vojnega stanja ima Švica toliko bunkerjev, da se lahko v njih poskrije celotna švicarska populacija. Veliko teh bunkerjev je dovolj dobro zgrajenih tudi če bi bila jedrska vojna, bi Švicarji v njih preživeli.
-       Njihov glavni izvoz je seveda čokolada.
-     Švica je ena najbolj demokratičnih če ne najbolj demokratična država na svetu z direktno demokracijo. Vsaka sprememba se da na referendum in se vpraša ljudstvo. En tak primer je bil predviden dvig cene letnih vinjet za avtoceste za 100% (iz 33 eur na 66 eur). Na referendumu so izglasovali proti spremembi in cena vinjet ostaja še danes enaka 33 eur na leto.
-       Švica nima predsednika vlade ali predsednika republike, imajo pa sedem predsednikov federalnega sveta.
-       V trgovinah puščajo artikle zunaj pred trgovino kar čez noč (nevarovano). Nihče tukaj ne upa kaj odtujit saj drugače ne dobiš potrdila o nekaznovanosti (potrebuješ pri večini zaposlitev tukaj). Prav tako imajo na kmetijah zunaj kar nastavljene njihove pridelke, napisano ceno in zraven enega pujsa. Vržeš kovance v pujsa in vzameš pridelek. Gre se na zaupanje.
-       V Švici je živelo ogromno znanih osebnosti (Freddie Mercury, Yoko Ono, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Charlie Chaplin…) Danes ob Zuriškem jezeru živita dva zvezdnika – Tina Turner in Roger Federrer.


-       Porodniška traja tukaj samo 12-16 tednov; odvisno od firme kjer delaš. Potem pa kaj? Moraš nazaj v službo. Jasli tako sprejemajo dojenčke stare komaj 3 mesece.
-       Če ne kadiš nisi Švicar.
-       Zurich in preostala Severna Švica (nemško govoreča) je protestantska.
-       ETH univerza v Zurichu je ena izmed 10 najboljših univerz na svetu. Na njej se je šolalo ali poučevalo kar 21 nobelovih nagrajencev. med drugim tudi Albert Einstein. Njegova srbska žena Mileva Marić je bila njegova sošolka na ETHju in mu je pomagala pri teoriji za fotoelektrični efekt, za katerega je dobil nobelovo nagrado. Ves svet pozna Einsteina, nihče pa ne pozna njegove žene.
-       V Zurichu imaš povezavo s hitrim vlakom TGV. V slabih 4 urah si z njim v centru Pariza.


-       -Nekaj švicarjev sem videla na lastne oči kako popravljajo travo pred hišo z škarjami.
-       V Zurichu se nahaja najstarejša vegi restavracija na svetu Hiltl (od leta 1898).
-       Poleti vidiš pol Švice kako se hladi v mestnih rekah ali bližnjih jezerih. Voda tukaj je čista. Prav tako je voda iz fontan pitna. Zurich na primer ima kar 1.200 fontan s pitno vodo.


-       Švicar H.R. Giger je zrisal lik Aliena za istoimenski hollywoodski film. Zanj je tudi prejel oskarja. Tega oskarja, Aliena in ostale stvaritve tega umetnika si lahko ogledate v Gruyerju v muzeju H.R. Giger.


-       Matterhorn velja za eno izmed 5 najbolj nevarnih gor na svetu. Celo Mount Everest ima manj žrtev kot Matterhorn.
-       V Ženevskem jezeru lahko potapljači najdejo kar 40 ladijskih razbitin.
-       CERN z največjim pospeševalnikom delcev na svetu je delno že v Franciji ampak glavni del se nahaja v Švici. Tunel kjer se nahaja pospeševalnik je lociran 200 metrov pod zemljo. Znanstveniki se lahko po tem tunelu vozijo kar z skiroji ali kolesi.



-       Ne me spraševat kakšno je tukaj vreme. Enako kot pri vas +/- 2 dni zamika.
-       Švicar, ki je izumil prvi švicarski žepni nož, ga je poimenoval po svoji mami Viktoriji. Ime Victorinox je skovanka imena Victoria in inox jekla, iz katerega nož je. V Brunnenu si lahko sami sestavite Victorinox nož in po želji vam ga še vgravirajo.
-       Reformist iz Ženeve John Calvin je v 16. Stoletju v času reformacije prepovedal, da bi ljudje nosily nakit. Zlatarji so si tako morali domislit nekaj drugega zato so začeli izdelovati ročne ure. Še danes je center švicarskega urarstva Ženeva.

-       Ženeva je mesto z največ mednarodnimi sedeži institucij na svetu (glavni sedež Rdečega križa, WHO, WTO, CERN, UN, Care in drugi).


Ni komentarjev:

Objavite komentar