sobota, 10. maj 2014

KAM NA ENODNEVNI IZLET - KONČNO BENETKE...

Veliko Slovencev v Benetkah še sploh ni bilo, ker si mislijo ah saj so blizu, imam še čas...mogoče pa ga le ni več toliko saj se Benetke pogrezajo in iz Benetk množično odhajajo domačini tako da to edinstveno mesto na vodi počasi postaja mesto duhov in turistov. Ste vedeli da se je število domačinov v Benetkah zmanjšalo iz 171.000 v letu 1950 na borih 62.000? Računajo, da se jih bo v naslednjih desetih letih izselilo še okoli 8.000. Razlog so še vedno drastično visoke cene zelooo dotrajanih nepremičnin (100m2 stanovanje stane cca. 800.000 do 1 milijona eur) in včasih otežen promet, ki poteka po vodnih kanalih. Če prodaš stanovanje v Benetkah, si za ta denar lahko v kakšnem predmestju kupiš vilo, avto in še ti ostane. Prav tako če se ne ukvarjaš s turizmom, potem v Benetkah skorajda ni službe zate. Nekaterim domačinom gredo turisti tudi že pošteno na živce, letno jih Benetke obišče kar okoli 18 milijonov. Ogromno je turistov, ki gredo na križarjenje po Sredozemlju in so Benetke med drugim eden od postankov na njihovi poti. 

Ob lepem vremenu le krenite na pot in si privoščite ta lep enodnevni izlet z avtomobilom...Iz Maribora imate cca 5 ur vožnje s postankom ali dvema, iz Ljubljane pa okoli 4 ure (AC v Italiji so plačljive). Na pot pojdite zgodaj, da boste že nekje do 9am v pristanišču (ladje gredo ob 9.30, 10.30...v glavnem vsako uro). Peljete se skoraj ves čas po AC mimo Trsta, Palmanove in na izvozu San Donna di Piave Noventa zavijete dol iz AC ter se držite table Punta Sabbioni...ko prispete do pristaniškega mesteca, pustite avto na enem od plačljivih parkingov (za par eur cel dan) in nadaljujete do Benetk z eno od ladij. Vožnja traja pol ure in ladja vas pripelje direktno pred trg Svetega Marka. Ladijskih prevoznikov imate kar nekaj, pojdite s tistim, kjer vam najbolj ustreza čas odhoda, cene povratne karte pa se gibljejo tam nekje med 10 in 14 eur.  Glavni prevoznik v Benetkah je ACTV družba (http://www.actv.it/ifyouarriveinpuntasabbionifusinasgiulianochioggia), obstajajo pa tudi številni drugi ladjarji, ki vas za isto denarja ali celo nekaj manj prepeljejo na drugo stran beneške lagune. 

 

Ko prispete do pristanišča v Benetkah, si zapomnite ime vašega ladjarja in glejte da boste nazaj vsaj 15 minut pred odhodom ladje. Že prej se pozanimajte kdaj vam pelje zadnja drugače boste rahlo malo v "dreku". Ne hodite na ta enodnevni izlet v času karnevala, ker je takrat noooorooo grozna gužva in ne boste našli parkinga, veliko ladij pa je bookiranih za skupine, tako da za karneval rajši pojdite z agencijo. Je pa tako, da Benetke v času karnevala niso nič kaj posebnega. Nekaj mask lahko srečaš na trgu Sv. Marka, kjer je običajno vso glavno dogajanje drugače pa si boste karneval zapomnili le po nepopisni gneči in nič drugega. 


DOŽEVA PALAČA IN ZAPORI: Od pristanišča se sprehodite proti trgu svetega Marka...torej sledite množici na poti ob morju mimo številnih gondol in stojnic. Prečkajte most iz katerega boste videli most vzdihljajev (most, ki povezuje Doževo palačo in zapore, v glavnem ustavite se na mostu, kjer se tudi vsi drugi ustavijo in fotkajo) in začnite ogled v Doževi palači. Nakup vstopnice za muzeje na trgu Sv. Marka (http://www.venice-museum.com/tickets.php), katera velja za ogled Doževe palače, slovitih zaporov Piombi, Narodne knjižnice in muzeja Correr ter arheološkega muzeja - je res vreden vsakega centa (full price trenutno 19,30 eur). 
Vstopite v sobane, kjer je bival Dož - glavni mož Benetk in kjer so zasedali najpomembnejši možje te stare republike. Iz Doževe palače lahko pokukate še v nekdaj državne beneške zapore Piombi (kar pomeni v italijanskem jeziku svinec, saj so bile rešetke v celicah iz svinca - poleti je bilo svinjsko vroče, pozimi pa svinjsko hladno tam noter). V teh zaporih bi naj bil nekaj časa zaprt sloviti beneški lover Casanova. Do zaporov pridete iz doževe palače preko mosta vzdihljajev. Most vzdihljajev se imenuje zato, ker so v Doževi palači obsojeni zločinci bili kar direktno poslani v zapor preko tega mostu in na tem mostu so nekateri še zadnjič ujeli sončne žarke in videli Beneško laguno in pri tem so glasno zavzdihnili. Zdaj pa se pod tem mostom z gondolami vozijo zaljubljenci in mislijo da je ta most enih drugih vzdihljajev :) 



Če se vi želite peljati z GONDOLO, ne iščite gondole v okolici trga Sv. Marka ali Rialta. Poiščite gondolo v kakšni stranski ulici stran od glavnih znamenitosti saj se zna zgodit, da dobite tam kaj popusta, drugače pa Vas bodo drapnili za 80 eur za dobre pol ure vožnje. V gondolo se lahko spravi max 6 oseb, tako da če vas je več, si znesek razdelite. Gondole so bile včasih pisanih barv, ko pa je v Benetkah izbruhnila kuga in pobila skoraj vse benečane, so zaradi črne smrti pobarvali vse gondole na črno.

Na trgu Sv. Marka nadaljujte z obiskom knjižnice v kolikor vam bo čas dopuščal in ogledom MUZEJA CORRER, v katerem je lepo predstavljena zgodovina Benetk in razstavljenih kar nekaj odličnih umetnin. Po vseh teh ogledih pojdite pokukat še v baziliko Sv. Marka. To je po moje edina bazilika, v kateri tla niso ravna...zaradi valovanja morja :) Nasproti bazilike se nahaja sloviti CAMPANILLE - stolp oziroma zvonik te bazilike. Tak stil gradnje so imeli tukaj, da so zvonike cerkva gradili ločeno od ladje cerkve. 

Če ste že utrujeni in lačni se sprehodite po ulici za baziliko. Če vidite utrujene in lačne golobe, jih pustite pri miru, saj je hranjenje le teh v Benetkah prepovedano in lahko plačate kazen, v kolikor vas dobijo. 


V ulici za baziliko boste našli ogrooomno restavracij z dnevno ponudbo, ki so cenejše kot tiste na trgu Sv. Marka ali ob mostu Rialto. Privoščite si kakšno rižoto s treviškim radičem ali sveže sardelice ali testenine na 1001 način, katerih prvo različico je prinesel v Benetke Marco Polo iz svojega potovanja po Kitajski (v bistvu le niso italijanska pogruntavščina). Po kosilu se prileže še kakšen odličen cappuccino. Če posedite v slovitem CAFFE FLORIAN na Markovem trgu; najstarejši kafeteriji v Italiji, ki se nahaja na tem istem mestu že od leta 1720, boste za kavo odšteli 9 eur, za odlično vročo čokolado pa 10 eur. Smešno drago vendar odličen ambient in res dobra kava ali čokolada. Upajte le, da zunaj pred kavarno ne bo igral orkester, ker vam bodo za poslušanje le tega še zaračunali dodatnih 6 eur na osebo :) Je pa super posedeti v kavarni, katero so obiskali že Carlo Goldoni, Casanova (takrat je bila to edina kavarna v Benetkah, v kateri je bilo dovoljeno posedati tudi ženskam), Lord Byron, Proust, Dickens, Goethe...skoraj bi pozabila na Hemingwaya haha. Je mogoče kdo opazil, da se imena Byron, Proust, Dickens, Goethe in Hemingway ponavljajo v raznih beznicah in kafičih po vsej Evropi????? Hahaha to so bili glavni zapitki bi jaz rekla. Zaradi Hemingwaya imamo danes cocktail Bloody Mary, da ga žena ne bi navohala ampak o tem kaj več, ko se bom razpisala o Parizu. 



Sicer najbolj slavna beneška pijača je cocktail BELLINI iz penečega vina prosecca in sadne kaše belih breskev. Ta cocktail so si izmislili v Harrys baru za narodno knjižnico Marciana le nekaj korakov od trga Sv. Marka. Lahko sicer deci tega slavnega cocktaila spijete tam in odštejete 16 eur za ta kozarček ali pa se ustavite v kakšnem marketu ali celo na bencinski črpalki v Italiji na poti proti domu in kupite celo buteljko istega cocktaila za enih 11-12 eur, ohladite in spijete doma celo flašo. Še ena alternativa je meni nekoliko ljubši Rossini s sadno kašo iz jagod...mmmmm. Lahko si pa ti dve pijači pripravite sami...

RECEPT ZA DOMA PRIPRAVLJEN BELLINI
1dl italijanskega Prosecca (lahko je tudi cenejši Spumante)
0,5 dl sadne kaše iz belih breskev
špric brusničnega ali češnjevega soka ali sirupa, da dobi cocktail pink barvo, takšno kot jo je znal zmešati samo slikar Bellini, po katerem je cocktail dobil ime

RECEPT ZA DOMA PRIPRAVLJEN ROSSINI
1 dl italijanskega Prosecca (lahko je tudi cenejši Spumante)
0,5 dl sadne kaše iz jagod, mala žlička rjavega sladkorja


Za sladico si privoščite dobro porcijo odličnega italijanskega gellata - sladoleda. 
Po kosilu se še sprehodite skozi ozke ulice do slovitega mostu RIALTO in tako prečkajte kanal Grande, saj je na drugi strani mostu beneška tržnica. Lok mostu čez glavni kanal je tako velik, da je lahko nekoč pod njim šla sama galeja v kolikor je spustila jadro ob Rialtu pa je bilo glavno zbirališče prostitutk (danes glavno zbirališče turistov). Na tržnici imate čas za nakup kakšnega spominka in nato se odpravite počasi nazaj do trga Svetega Marka. 




Malo se izgubite med ulicami, da začutite pravi utrip Benetk, še vedno pa boste našli pot nazaj do Sv. Marka ali Rialta če boste gledali na fasade hiš. Običajno je dobro označeno in so table z napisom Per S. Marco ali Per Rialto ali Per Piazzale di Roma (trg kjer je avtobusna in železniška postaja - za vas napačna smer). Orientacija vas lahko tudi malo zmede, saj ima kanal Grande, ki predstavlja glavno jedro Benetk obliko črke S in ulice ne gredo ravno ampak cik cak ob kanalu grande in stranskih kanalih. 



Če Vam bo še sploh ostalo kaj časa in če bo lep poleti dan, se na poti nazaj ustavite še:

OPCIJA 1: V Lido di Jesolo in se skopajte v morju ter posončite na peščeni plaži.
OPCIJA 2: V Palmanovi ob avtocesti in pojdite v shopping v Outlet village.
OPCIJA 3: Če greste za 2 dni v Benečijo, si oglejte še otoka Murano (steklarna), Burano (beneška čipka) in Lido (palača, kjer vsako leto septembra poteka filmski festival). En dan je le malo premalo za otoke plus še Benetke. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar