sreda, 7. maj 2014

ALZACIJA

ALZACIJA (Alsace) je najmanjša izmed francoskih pokrajin; celo manjša od otoka Korzike. Dooolga in ozka pokrajina, katero na vzhodu omejuje reka Ren, ki je tudi naravna meja med Nemčijo in Francijo ter hribovje Vogezi na zahodu. 
VOGEZI

Ta pokrajina je nekaj popolnoma drugačnega od ostale Francije...zakaj?
- Ker jo je francoskemu kraljestvu pripojil šele Ludvik XIV v 17. stoletju, pred tem je v tej pokrajini živel nemški narod. 200 let kasneje med francosko-prusko vojno so Alzacijo spet predali novemu nemškemu cesarstvu, nato je prešla v oblast francozov komaj po prvi svetovni vojni in med drugo svetovno vojno spet nemškemu rajhu, po vojni spet Franciji. Ravno nenehno menjavanje nemcev in francozov na enem ozemlju je dalo tej pokrajini poseben pečat, ki se kaže v kulturi, arhitekturi in kulinariki.
- Ker je ta pokrajina bolj čista in urejena kot ostala Francija, saj vemo da znajo bit francozi pravi kakci.
- Ker tukaj prevladuje v kulinariki zelje, klobase, meso in seveda pivo, medtem ko so drugod po Franciji bolj pristaši dobrih vin (ne smemo pozabit, da so alzaška vina prav tako med top vini v svetovnem merilu)
- Ker arhitektura tipičnih alzaških hiš spominja na mešanje arhitekturnih slogov francoskih srednjeveških mest in nemških vasi. 
- Ker tukaj ( skoraj vsi) domačini govorijo tudi nemško pa tudi kar nekaj jih govori angleško. Stare generacije govorijo alzaški jezik - mešanico nemškega in francoskega jezika. Huraaaa za nas turiste :)

Zakaj se odpraviti v Alzacijo?
- Ker je tako edinstvena
- Ker je idealna za odkrivanje z avtomobilom zaradi svoje majhnosti
- Ker je Sloveniji najbližja od ostale Francije
- Ker je cenejša kot kak Pariz ali jug Francije. Cene so precej podobne našim v Ljubljani.

Kako do Alzacije? Z letalom je malo bolj komplicirano, ker ni direktnih letov iz Slovenije ali drugih bližnjih letališč, tako da boste morali prestopat v Frankfurtu in drapnili vas bodo za cca 200 eur za povratni let ali pa če najdete kak poceni let iz Trevisa (Ryanair) do Pariza in od tam imate potem še 4 ure vožnje z avtomobilom do Strasbourga ali 3 ure s hitrim vlakom TGV. Če boste šli na Pariz, je prevelika skušnjava, da ne bi ostali še tam nekaj dni in tako se zna zgodit, da bodo vaše počitnice predolge in predrage. 
Zato predlagam, da pičite kar z avtomobilom...imate cca 8 ur vožnje skupaj s postanki iz Lj ali Mb. Avstrijska 10-dnevna vinjeta (plus 2 plačljiva tunela, katerim se lahko kamot izognete :) ), v Nemčiji so ceste GRATIS, v Alzaciji pa sem bila ravno tako presenečena, da ni bilo potrebno plačati nobene avtoceste med Strasbourgom na severu in Colmarjem na jugu te pokrajine ??? Glede na to, da imajo francozi zelooooo drage cestnine in ogroooomno cestninskih postaj, je bilo to res pozitivno presenečenje. 

Kje začeti? Po vsej verjetnosti boste najprej prispeli v Strasbourg; glavno mesto Alzacije in prestolnico Evrope kot mu nekateri pravijo. Za Strasbourg imate popolnoma dovolj en cel dan raziskovanja, da vidite vse njegove glavne znamenitosti in čare ter dobite tisti pravi utrip Alzacije. 
Že ime tega mesta vam pove, da se imenuje MESTO ULIC (STRASSE - BOURG). Ko pripeljete v center mesta, imate kar nekaj garažnih hiš kjer lahko pustite vašega jeklenega konjička (in vas ne bo stalo celo premoženje), mesto s 300 tisoč prebivalci pa je dovolj majhno, da ga lahko prehodite peš. 

Prvi postanek v PETIT FRANCE - Mala Francija je zame najlepši del mesta. To ime je ta predel, ki je danes zaščiten pod UNESCO-vo dediščino dobil že v srednjem veku, saj bi naj bilo takrat tukaj veliko bordelov s kurbami - ja francoskimi, saj je bil to francoski biznis in ne nemški...Danes za nekatere žal bordelov ni več tukaj, je pa precej finih restavracij in trgovinic (brez dodatnih uslug). Glavni del Petit France stoji v bistvu na rečnem otočku reke Ill, tako da se ozke srednjeveške ceste križajo z rečnimi kanali in zapornicami. V osrčju tega predela je Trg Benjamina Zixa, na katerem v decemberskem prazničnem času postavijo stojnice za božični sejem. Ta sejem je najbolj znan in najbolj obiskan božični sejem v Evropi...to pomeni le eno...dosti kuhanega vina in dosti pečenih klobas in dosti norcev.


KATEDRALA NOTRE DAME - ne tista v Parizu...vse katedrale, cerkve...ki so posvečene Mariji, se v Franciji imenujejo Notre Dame. Torej skoraj vse in tudi ta v Strasbourgu ni izjema. Ta pozno gotska stavba je bila s svojimi 142 metri med leti 1647 in 1874 najvišja grajena stavba na svetu (vam da se arabci tej višini danes smejijo s vojo Khalifo in njenimi 828 metri). Do danes ostaja ta katedrala 4. najvišja cerkev na svetu - vsaj nekaj. Ker je grajena iz rdečega peščenjaka sosednjega vogeškega hribovja, ima bolj pink-rdečo barvo, zato jo številni tudi kličejo Roza angel. Je pa edina gotska katedrala na svetu s samo enim zvonikom, prvo ni bilo denarja za drugega, potem pa je bilo že brezveze zgradit še enega, saj je eden verjetno dovolj za vsako cerkev :) V notranjosti katedrale se nahaja astronomska ura iz srede 19. stoletja, ki še vedno funkcionira z zavidljivo natančnostjo...seveda so imeli prste vmes švicarji. Če vam bo čas dopuščal, je za doplačilo možen vzpon na zvonik. Če vas tišči lulat, so na trgu pri katedrali tudi gratis WC-ji (stopnišče, ki vodi v mračno podzemlje). 


VOŽNJA Z LADJICO PO REKI ILL je nekaj posebnega...vse vožnje z ladjo v večjih mestih so nekaj posebnega, saj dobi mesto naenkrat popolnoma drugačno perspektivo. Krožna vožnja traja dobro uro mimo Petit France, doživeli boste lahko dviganje in spuščanje starih zapornic, prav tako pa boste videli tudi sedež Sveta Evrope, mednarodnega sodišča za človekove pravice in EU parlamenta. Za obisk teh institucij morate seveda biti predčasno najavljeni in če niste v neki skupini, boste to težko dosegli kot individualec...vožnja z avtomobilom samo mimo teh institucij je brezvezna, ker se morate samo zaradi tega peljati na drug konec mesta, zato če vidite te stavbe lepo iz ladje bo še najboljše. Pri ladji le pazite, da vzamete daljšo vožnjo imenovano 20 stoletij zgodovine, ki zajema tudi te institucije. Karte za ladjo kupite v kiosku ob docku - (na reki Ill par korakov stran od katedrale) že zjutraj, če je to mogoče, saj ladja ne vozi vsako uro in če so skupine turistov, se zna zgodit, da je vožnja razprodana. Link: http://www.batorama.com/
Ob docku, kjer je ladjica imajo ponavadi ob sobotah živilsko tržnico, ki zna bit zelo zanimiva..dosti zelenjave, dosti sirov, meda...

EU PARLAMENT je ena zelo zelo grda stavba v centru mesta...V njem poteka vsak 3. teden v mesecu plenarna seja vseh EU poslancev; beri VSEH, zato ker če ne pridejo na sejo, ne dobijo plačane sejnine :p Fotke nimam nobene pametne, ker so vse preslabe kvalitete za objavo :) 

Razlika med SVETOM EVROPE, EVROPSKIM SVETOM IN SVETOM EU..Anybody? jap to sranje smo se piflali na FDV-ju na žalost. Svet Evrope, ki ima sedež ravno tako v Strasbourgu ni institucija EU ampak je mednarodna institucija za namen varovanja človekovih pravic in spodbujanja evropske raznolikosti. Da bi lahko državljani Evrope te pravice uveljavljali, je ta Svet ustanovil še Evropsko sodišče za človekove pravice - postavljeno zraven Sveta Evrope. Evropski svet ali vrh sestoji iz voditeljev držav EU in se sestoji 4x na leto. Zasedanje vedno poteka v državi članici, ki trenutno predseduje EU. Svet EU pa sestavljajo vsi vladni ministri držav EU in predstavlja zakonodajno vejo oblasti EU.

GUTENBERGOV TRG se nahaja prav tako v neposredni bližini katedrale. Če boste ravno naleteli, da na njem prodajajo knjige, potem veste zakaj. Johannes Gutenberg je leta 1455 z dvema ducatoma pomočnikov pri Strasbourgu izumil tisk...in s tiskom knjig se je začela tako postopoma večati pismenost ter izobraženost ljudi po vsej Evropi...Jap idejo pa je dobil v vinski kleti, ko je gledal vijačno stiskalnico za stiskanje grozdja :) 

Namig za kosilo: Pojdite stran od glavnih trgov v stranske ulice in poiščite kako pekarno, kjer pečejo sveži Tarte Flambee. Žejo poplaknite v kakšnem bližnjem lokalu s pivom Kronenbourg ali 1664 - obe pivovarni sta v Strasbourgu. 

In pičimo iz severa proti jugu...mimo številnih vinogradov, nasadov hmelja...do vasice OBERNAI, ki je idealna lokacija za prenočitev. V okolici Obernaja je veliko vinskih kleti, kjer lahko degustirate številna odlična alzacijska vina. Toplo priporočam PINOT GRIS - pol sladko vino in zelo aromatično ali pa suhi rizling, ki je ravno tako odličen in boljšega okusa kot tisti pri nas. Vsa alzaška vina so polnjena v steklenicah imenovanih flute de Alsace in imajo obliko tulipana. Tukaj prevladujejo bele sorte vina.


PALAIS DU PAIN D EPICES je bila najina naslednja postojanka. Alzacija ima dooolgo tradicijo peke medenega kruha in medenjakov, zato sva šla na mesto zločina...tovarno medenjakov z več kot 200 letno tradicijo. V interaktivnem muzeju vse že diši po medenjakih...recepti skriti v predalčkih, ogled proizvodnje in na koncu trgovina s super cenami. 6 EUR sem odštela za kilogram sadnega medenega kruha. Več na:  http://www.lepalaisdupaindepices.com/index-en.php

TRDNJAVA HAUT-KOENIGSBOURG je zame najveličastnejša trdnjava kar sem jih kdaj koli v živo videla. Zakaj pri vragu niso tu posneli kakšnega dela Game of Thrones??? Trdnjava na obmejnem območju iz 12. stoletja je skoraj v celoti pogorela leta 1633. Prva obnovitvena dela so se začela v 19. stoletju iz strani nemcev, saj je takrat ta del Alzacije tudi njim pripadal...hja toliko kot so nemci vložili v obnovo, toliko manj dela so imeli francozi z nadaljevanjem, saj ta mogočna trdnjava danes pripada slednjim. Trdnjavo še vedno obnavljajo in bo še trajalo kar nekaj let, da bodo vse dokončali, saj si sploh ne moreš v mislih predstavljati kako velika je. V bistvu je znotraj trdnjave še ena in znotraj te še ena utrdba. Ko stopiš skozi vrata zunanjega dela obzidja je isto kot bi prišel v mesto znotraj obzidja. Iz vrha stolpa imate dih jemajoči pogled na Vogeze. Definitivno vredno ogleda. Več na: http://www.haut-koenigsbourg.fr/en/the-castle/










GOZD POLN OPIC SREDI EVROPE ??? Jap vse je možno v Franciji. V vogeškem gozdu ob vznožju trdnjave Koenigsbourg so na 60 akrih gozda naselili opice makake, katere lahko bivajo zunaj prav tako pri nizkih temperaturah, kakršne so pri nas v Evropi čez zimo. Obnašanje teh opic proučujejo znanstveniki tukaj od leta 1972. Do danes so se te opice seveda namnožile, tako da jih je v tem gozdu že okoli 200 komadov. Možen je voden ogled skozi gozd, ki traja približno uro, opice pa lahko hranite s kokicami, katere dobite pri vhodu. Obisk parka je nepozabna izkušnja predvsem za otroke (tudi velike). 
Več o opicah na http://www.montagnedessinges.com/en/information.php?id_cat=2

KOVNICA OROŽJA iz časa Ludvika XV se nahaja v vasici Klingenthal. Ludvik XV je želel za francosko kraljevo vojsko svojo lastno kovnico orožja - mečev, da bi bil tako neodvisen od kovnice v Solingnu (Nemčija). Tukaj si lahko ob predhodni najavi pobližje ogledate kako so bili narejeni meči, noži in ostalo kovano orožje za francosko vojsko. Ta ogled je zanimiv predvsem za moške. Več na http://www.klingenthal.fr/index.htm

COLMAR je majhno tipično alzaško mestece na jugu Alzacije že dokaj blizu švicarske meje. Ko se pripeljete v mesto, vas že na začetku sredi prometnega krožišča pozdravi 12 metrov visoka kopija kipa svobode...WTF? Ja, Bartholdi se je rodil v tem mestu in on je zasnoval kip svobode, katerega so frenchiji podarili američanom. Drugače pa je Colmar središče alzaškega vinogradništva, v centru mesta se nahaja najbolj obiskan muzej umetnosti v Franciji izven Pariza Unterlinden (opozarjam, da je v tem muzeju dosti posvetne umetnosti, tako da če vas religija in njena umetnost niti malo ne zanimata, potem ne hodit v ta muzej) in pa dosti turistov si gre še pogledati srednjeveško četrt Petit Venise - Male Benetke...ti vodni kanali so bili no ja...malo razočaranje, zato nisem niti fotografirala. Je pa mestece za pogledat, spit kakšno kavico in to je to.

MUZEJ AVTOMOBILOV v MULHOUSU je baje muzej z največjo zbirko avtomobilov na svetu...zakaj baje, ker se mi zdi da jih ima Brunejski sultan v svoji privatni zbirki okoli tisoč. No v muzeju bi naj bilo 400 avtomobilov (se verjetno sultanu samo smeji). Najbolj občudovan avto v muzeju je Bugatti Royale Coupe Napoleon. Torej ta muzej je še ena must see postojanka za moške (ok pa tudi za ženske je zanimivo). Več na http://citedelautomobile.com/en/prepare-your-visit
 





Kje spati? B&B, mini družinski hoteli...poiščite si nekaj v kaki manjši vasi vsaj nekaj km od Strasbourga in njegovega mestnega vrveža...vedno je veliko boljša izkušnja spati na podeželju za isto ceno kot biti tipični turist v enem instant hotelu na obrobju mesta. 
Priporočam: Hotela Colombier v vasici Obernai ali Colmarju 3*. Cena okoli 100 eur na noč za 2 osebi BB. Colombier v Obernaiu ima celo SPA s finsko savno in fitnes. Pri Wine road paketu dobite za 109 eur BB za dve osebi, free WI FI, vstop v savne in fitnes ter ogled alzaške vinske kleti z degustacijo in buteljko alzaškega vina. Budgeti za hotel so nekje 50 eur na osebo BB na splošno, tako da ta hotel je res top in še prenovljen je :) 
Več na http://www.hotel-colombier.com/uk/hotel-3-etoiles-obernai-route-vins-alsace-site-officiel.php#promotion-obernai.php

OPOZORILO: Večina muzejev in znamenitosti je sezonsko zaprtih od OKTOBRA do konca MARCA, tako da preden si planirate izlet, preverite na netu ali je kaj odprto ali ne, zato vam tudi priporočam da se na pot odpravite med aprilom in septembrom, ko je vse odprto.

RECEPT ZA CHOUCROUTE (izg. Šokrut) ZA 1 OSEBO
Potrebuješ: 
3-4 različne kose mesa (svinjsko rebro, hrenovka, kranjska klobasa, meso iz tunke na primer oz kar je na zalogi)
250g kislega zelja
olje ali svinjska mast z ocvirki bo še boljša
1 čebula
4 stroki česna
2 dl belega vina
sol, poper, malo semen kumine, 2 lovorja lista, 2 žlički rjavega sladkorja
pol litra kokošje juhe
2 kuhana krompirja za prilogo

Priprava: 
V plastično vrečko daj žličko soli, 2 žlički rjavega sladkorja, svinjsko rebro in zelje. Vrečko zapri in pusti v hladilniku čez noč. Naslednji dan vrži v ponev žlico masti z ocvirki in na njej prepraži narezano čebulo in česen - približno 5 minut. Ta čas vzemi iz vrečke kislo zelje in ga operi pod mrzlo vodo, nato ga daj v lonec in kuhaj v kokošji juhi. Zelju vmešaj čebulo in česen, kumino, sol, poper in lovor in 2dl belega vina. Ko začne zelje vreti, nekoliko zmanjšaj temperaturo in vrži noter svinjsko rebro (prej ga dobro zareži, da se dobro skuha). Po 30 minutah vrži v zelje še kranjsko klobaso in meso iz tunke in pusti, da se kuha še naslednjih 20 minut, nazadnje daj noter hrenovko in pusti vse skupaj še 10 minut kuhati. Ta čas skuhaj posebej krompir in ga kuhanega olupi. Gotovo jed postreži na krožniku tako, da daš na sredino krožnika grmado zelja, okoli zelja pa naložiš meso in 2 cela krompirja, ob strani daš še žlico gorčice po želji. 
Druga varianta choucrouta je ribji choucrout, kjer se kosi mesa zamenjajo s 4 različnimi kosi ribe. Jaz sem si privoščila ribjega - na sliki. Če ste na kosilu, poskusite mesnega, pri večerji pa bolj paše ribji, saj ni tako težka hrana za večerni čas.




RECEPT ZA TARTE FLAMBEE ali FLAMMENKUCHEN (Alzaška pizza)
Potrebuješ: 
Testo za pizzo - 300 do 400g
200 g na tanko narezane hamburške slanine
1 Tamar ali 1 lonček grškega jogurta
1 velik lonček kisle smetane
2 veliki čebuli
timijan - sveži če ga imaš
peki papir

Priprava:
Testo pripravimo sami ali pa uporabimo kupljenega. Iz te količine testa dobimo 2 tarta, saj testo razvaljamo kolikor tanko je mogoče. Testo položimo na peki papir v pekač. Čebulo prepražimo na olju, da porumeni, jo posolimo ter popopramo. Zmešamo Tamar ter kislo smetano. Slanino narežemo na 1 cm široke rezance. Na testo namažemo zmes iz smetane in tamarja ter na to damo popraženo čebulo in slanino. Damo v pečico in pečemo na 200 stopinjah 10 minut.



Ni komentarjev:

Objavite komentar