Danes sem imela prav posebno vodenje po Zurichu za eno družino iz Kanade - ZURICH SWEET
TOUR. O čokoladi sem že
marsikaj slišala v muzeju čokolade v Parizu, na prav posebni degustaciji
čokolade ob obisku plantaže kakavovca na Costa Rici (tam sem prvič poizkusila
Xocolatl po originalnem starem receptu - prvo verzijo čokolade na svetu, katero
so pili stari Azteki), nekaj sem pa še izvedela ob obisku muzeja in čokoladnice
Cailler Nestle tukaj v Švici.
Vse se je začelo v Mehiki. Stari Azteki so že poznali vročo
čokolado po imenu Xocolatl (izg. šokolatl). Ime je sestavljeno iz azteške
besede XOCOC, ki pomeni grenko in ATL, ki pomeni piti/pijača. Ko si je
konkvistador Cortes leta 1528 podjarmil in popolnoma uničil stari azteški
imperij, so evropske ladje na veliko začele voziti in Latinske Amerike kakavova
zrna. Le ta so bila v Evropi takrat v 16. stoletju tako dragocena, da so
postala valuta zase. Za 10 kakavovih zrn si lahko kupil zajca ali prostitutko za eno noč,
za 100 zrn si že lahko nabavil sužnja. Kakav je postajal izredno cenjen v
medicinski stroki in na kraljevih dvorih. Da bi lahko v Evropi pili verzijo
vroče čokolade kot so jo poznali Azteki, ni bilo govora saj je bila za njihov
okus pregrenka (Xocolatl je bil narejen z mletim kakavom, vročo vodo, čilijem
in malo vanilije). Evropskemu okusu primerno so začeli prvotnemu receptu
dodajati med ali sladkor - dosti sladkorja. Na ene je ta napitek deloval kot
droga in vsem je bil zelo dober (kdo pa danes nima rad čokolade???) Še vedno
pa niso poznali čokolade v trdi obliki, kot je vsem poznana danes. Nanjo je
bilo treba čakati vse do leta 1850, ko je anglež Joseph Fry dodal kakavu in
sladkorju več kakavovega masla kot pa vode. Nastala je prva trda čokoladna
tablica (čeprav je po moje imela bolj Americana okus, če se spomnite te poceni
ogabne čokolade daaaleč nazaj).
Nato so prišli na vrsto Švicarji...Farmacevt Henry Nestle je ob
koncu 19. stoletja izumil prvo adaptirano mleko; torej nadomestek materinega
mleka za dojenčke (danes Aptamil, Novalac in še vsaj 20 drugih znamk). Njegov
prijatelj Daniel Peter pa se je ta čas mučil z izdelavo prve mlečne čokolade.
Vedno je naletel na isti problem in sicer kako izločiti vodo iz mleka. Henry in
Daniel sta združila glavi in čokoladi dodala baby formulo - mleko v prahu za
dojenčke. Tako je leta 1875 nastala v Švici prva mlečna čokolada, Peter in
Nestle pa sta ustanovila Nestle Company. Mlečna čokolada je bila odlična
in šla za med le da ni imela še popolnoma gladke konsistence. Bila je rahlo
groba bi lahko rekli. Še en švicar gospod Lindt je malo kasneje izumil napravo,
ki meša čokolado do njene popolnoma gladke konsistence brez kakršnihkoli
grudic. Hvala gospod Nestle in hvala gospod Lindt. Za tem je sledil boom
čokoladne industrije, ki je danes (leto 2016) ocenjena na 98 bilijonov
USD.
V glavnem če si v Švici ne moreš mimo čokolade. Švicarji so tudi
med drugim največji konzumerji čokolade na svetu. Vsak švicar letno povprečno
mazne 12 kg čokolade.
LINDT tovarna čokolade se nahaja blizu nas, v Kilchbergu ob
Zuriškem jezeru. Najbolj znan produkt te čokoladnice so zagotovo pralineji
lindor (obstajajo že od leta 1949), ki imajo mehko lupino in trdo čokoladno
jedro. Tovarna Lindt iz Berna se je leta 1899 združila s tovarno Sprungli
iz Zuricha. Od takrat dalje se firma imenuje Lindt & Sprungli čeprav
prodajajo produkte kot dva različna branda. Lindt je tudi največji izvoznik
čokolade, njihove izdelke lahko najdeš praktično povsod po svetu. Skupno ima
Lindt kar 6 tovarn (ob tej v Švici še eno v ZDA, Avstriji, Italiji, Franciji in
Nemčiji). Jaz vsakemu turistu, ki obišče Zurich svetujem, naj ne kupuje Lindt
čokolade v Švici, ker si jo lahko kupi kjerkoli. Zakaj ne bi poskusili nekaj,
česar se ne da dobiti v tujini? Na primer Laderach čokoladnica, Cailler od
Nestleja, Sprungli (najbolj znan produkt v Sprungliju so danes Luxemburgerli -
najmanjši macaronsi na svetu; dnevno prodajo tukaj v okolici Zuricha okoli
700 kg le teh), Frey, Ovomaltine, Villars...
Nikakor pa ne morem mimo še ene svetovno znane čokolade; to je
Toblerone. Izumil jo je še en švicar Tobler. Ime ima po njemu in italijanski besedi
za nougat Torrone. Toblerone ima obliko švicarsko-italijanskega najbolj znanega
vrha Matterhorna (obris Matterhorna je tudi na zavitku čokolade), v čokoladi pa najdete nougat, mandlje in med.
Ob vseh teh čokoladah in macaronsih so moji gostje danes obiskali še sladki kotiček Zuricha - Cafe Schober, kjer imajo najboljšo vročo čokolado v mestu.
Sem vam naredila lušte? Pridite na obisk v Zurich in lahko se gremo čokolagirat :p
Se pridem kmalu čokoladirat! komaj čakam.
OdgovoriIzbrišiSe pridem kmalu čokoladirat! komaj čakam.
OdgovoriIzbrišiGold Titanium Dart - the Art of Cartilage Design
OdgovoriIzbrišiGold is crafted in the form of a titanium max trimmer single aluminum core that ion titanium on brassy hair offers a smooth, titanium piercing jewelry durable fit for its metal core. Gold Titanium Dart is a chrome-plated microtouch titanium solid core $4.99 titanium lug nuts · In stock