sobota, 16. julij 2016

TURČIJA - krvava barva njihove zastave

Natanko pred mesecem dni; 17.6.2016 smo se odpravili z družino v Turčijo. Bili smo povabljeni na prekrasno poroko v turškem letovišču Cesme tik ob meji z Grčijo. Teden dni kasneje ob našem prihodu nazaj v Švico se je na Istanbulskem letališču Ataturk zgodil teroristični napad. Na mestu, kjer smo sedeli cca 3 ure, jedli kosilo in čakali na let naprej za Zurich je bilo teden dni kasneje najhuje. Sedaj mesec dni po uživanciji na turškem soncu pa še to. Ali je res do te situacije pripeljala Erdoganova diktatura in ostali njegovi koruptivni politiki ali peščica drugih, ki bi se radi okoristili o tem ne bom zgubljala besed, vem le da to kar sem videla v Turčiji pred desetimi leti ko sem 10 dni preživela v Istanbulu in okolici ko je še vse bilo v počasnem razvoju in sedaj po desetih letih, ko smo se iz Izmirja v Cesme peljali po popolnoma novi avtocesti, pristali na novem letališču, se je določen del predvsem tiste turistične Turčije zelo spremenil in zmoderniziral. v ozadju te modernizacije in raznih obnov je bilo prisotne ogromno korupcije (pri nas ni nič drugače) pa kljub temu nekatere predele so res zelo lepo uredili po "evropsko". Na drugi strani pa je Turčija postala za nas tujce zadnje čase nevarna destinacija. Nemiri, teroristični napadi, ki se vrstijo en za drugim in sedaj še kot kaže tik pred pragom državljanske vojne???
Ob mojem prvem obisku Turčije leta 2006 ko je Slovenija ravno bila še nekako sveža članica v EU, smo bili Slovenci glavna atrakcija v Istanbulu. Že takrat so Turki imeli gorečo željo, da bi postali del EU. Mene kot vodjo naše ekipe na mednarodni izmenjavi so me bombardirali z vprašanji glede sprememb in prednosti sedaj ko smo del EU. Morala sem dati celo intervju za turški CNN glede tega. Turčija je ogromna in zelo raznolika država. Turisti vidimo samo urejene dele te države, ne bomo pa videli obmejnih krajev z Iranom, Irakom, Sirijo ali Gruzijo (to vse so mejne države Turčije). Tam je zgodba popolnoma drugačna. Že zaradi ozemeljske pozicije in med drugim Erdoganove diktature, islamskih skrajnežev je ta država korak za korakom vedno bolj oddaljena da bi kadarkoli lahko postala del EU. 
Da se vrnem nazaj k malo lepšim zadevam...če boste imeli še kdaj možnost, da obiščete Istanbul (ko se bodo razmere umirile), izkoristite priložnost! Krasno mesto polno kontrastov in nasprotij. Edino tako veliko in pomembno mesto na svetu, ki je razdeljeno med dva kontinenta - evropski in azijski del, ki sta kot jin in jang med seboj. Od bogate sultanove palače Topkapi, modre mošeje, Hagie Sofie, velikega bazarja do divje vožnje s taxijem po ulicah Istanbula, večernega žuranja na strehah starih hiš, gledanja dirke jadrnic čez Bospor in vožnje z ladjo iz evropskega dela mesta v azijski del. Malo sem pobrskala po arhivu in našla nekaj fotografij iz mojega obiska Istanbula leta 2006 - ko je bilo mesto še mirno, cvetoče in veselo...predvsem pa ljudje brez strahu.















Malo manj kot Istanbul me je letos prevzelo letovišče Cesme ob egejskem morju ampak še vedno je bilo vredno ogleda in primerno za popolno sprostitev. Ob pristanku v Izmirju smo si izposodili rent a car in se sami odpeljali po novi obalni avtocesti do letovišča Cesme. Nastanjeni smo bili v hotelu Radisson Blu Resort & Spa 5* kjer je potekala tudi poroka, na katero smo bili povabljeni. Starejši hotel; nič posebnega ali super nadstandardnega. Glavno da so bile sobe čiste, super bazen in plaža ter ok hrana. Ker smo imeli avto, smo to izkoristili še za obisk egejske vasice Alacati in centra kraja Cesme, obiskali staro trdnjavo in pristanišče. Blizu pristanišča smo si ob morju privoščili krasno kosilo s turškimi mezami za začetek (razni sveži namazi in kruh). Dobili smo seveda drug meni s popolnoma drugačnim cenikom kot domačini pri sosednji mizi. Račun na koncu je bil...švicarski...80 eur za kosilo za dva odrasla in enega enoletnega otroka. Visoke cene so nas na splošno presenetile. Prav tako je bencin še dražji kot v Sloveniji. Liter benza stane med 1,3 do 1,8 eur, odvisno na katero črpalko naletiš. 







Vreme v Turčiji je že sredi junija super...čez dan smo imeli konstantno cca 35 C. Morje edino je bilo še zelo mrzlo, hotelski bazeni pa prijetno topli in osvežujoči. Ljudje prijazni, zelo turistično naravnani (v tebi kot tujcu vidijo zaslužek seveda) in le malo jih govori angleško (tu pa tam le znajo kakšno besedo). Turški jezik je težek in nisem se naučila niti besede po turško priznam, bi bilo pa super če bi se. 
Avto smo si izposodili pri Sixt rent a car. Dobili smo popolnoma novo Nissan Micro. Vse je bilo korektno od rezervacije, predaje avtomobila...cena dokaj ugodna (90 eur za rentanje od petka do nedelje vključno z full kasko in izposojo otroškega avtosedeža). Iz Zuricha do Izmirja pa smo leteli s Turkish Airlines; lani že šestič zapored proglašeno najboljšo letalsko družbo v Evropi. Servis res na nivoju, ustrežljivo osebje...si zaslužijo prvo mesto. Edina škoda je, da je njihov hub airport ravno Istanbul in zaradi tega se marsikdo odloči, da z njimi  trenutno ne bo potoval. V planu imajo, da se bodo širili - na veliko ampak se mi zdi da je trenutno neprimeren čas za takšno potezo tega letalskega prevoznika.